Yapılan araştırmalara göre hem öğrencilerin hem de profesyonel çalışanların işverenden en fazla talep ettikleri konulardan birisi Profesyonel Eğitim ve Gelişim Olanakları...Bu gelişim platformuna yatırım yapmayan kurumların rekabette öne çıkması artık pek mümkün gözükmüyor. Zaten eğitimli iş gücü de böyle yapıları tercih etmiyor.
Özetle kurumlardan şu isteniyor..."Ben kendimi düzenli olarak geliştirmek istiyorum. Kurum, benim gelişimime nasıl katkıda bulunacak?"
Kuşkusuz, düzenli eğitim ve öğrenme, bir kurum kültürü olmak zorunda. İhtiyaçlara göre düzenli eğitimlerin planlandığı, kurumun DNA'sına sonuna işlenmesi gereken, sabır gerektiren uzun soluklu bir süreç.. Tabii ki bu eğitimlerin iş hayatında kullanılmasının teşvik edilmesi, buna uygun ortam yaratılması, eğitimlerde öğrendiklerini kullanmayanlara da bu konuda geri bildirimler verilmesi ve yaptırımlar uygulanması da şart... Aksi takdirde kaynakların boşa harcanması söz konusu. Ki hiçbir kurumun da böyle lüksü yok..
Eğitim konusunda dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de hem teknik hem de yaşamsal beceri (soft skills) eğitimlerinin beraberce, dengeli ve düzenli şekilde verilmesi. Yani artık sadece teknik eğitimler yeterli değil. Düşünün ki satmaya çalıştığı makinenin teknik özelliklerini çok iyi bilen bir satışçınız hiç satış eğitimi almamış. Ürünü çok iyi biliyor ama nasıl satılacağını, ticari şartlar konusunda nasıl müzakere etmesini gerektiğini bilmiyor. Ve siz bu satışçıdan hedeflerini tutturmasını, karlı satış yapmasını bekliyorsunuz!
Çılgın bir hızda değişen dünyamızda bilgiler de aynı hızla eskiyor. Bu sebeple Öğrenmeyi Öğrenmek gerekiyor. Yıllar evvel çok iyi bir üniversiteden aldığınız bir diplomanın artık eskisi gibi değeri yok! Ancak insanların beklentisi, böyle bir eğitim almış, itibarlı bir diploması olan bir kişinin düzenli öğrenmeye devam etmesi ve kendisini sürekli güncel tutması.. O prestijli diplomanın ifade ettiği anlam bu hale geldi..
Eğitim, kuşkusuz çocukluk yaşlarımızda başlıyor. Sonrasında ise hayatımız boyunca devam ediyor. Peki, küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza neler mi öğretilmeli derseniz..
1. Eleştirisel Düşünce
2. İletişim Becerileri
3. İş birliği – Takım Oyuncusu Olma
4. Yaratıcılık
5. Değişimle Başa Çıkma
6. Yeni Bilgiler Öğrenme
7. Farklı Durumlara Uygun Problem Çözüm Yetenekleri
İnsanın hayatı boyunca kendi kendini yeniden inşa edebilmesini bilmeli.. Yoksa hızla değişen hayat koşullarında başka bir zaman dilimini yaşayan insan haline gelmemiz an meselesi 😊