Kuşağı İş Hayatındaki Yerini Almaya Başlıyor ...
Y kuşağının dinamiklerini yeni yeni anlayıp önceki kuşaklar ile uyumunu sağlamaya çaba gösterdiğimiz bu günlerde Z kuşağı (1995-2009) iş hayatına katılıyor. İlk üniversite mezunları işe başlarken, stajyer olarak üniversite ve lisede okuyanlar da ofislerde, fabrikalarda, farklı iş yerlerinde yerlerini alacaklar. Peki iş hayatı buna hazır mı? Bu kuşağı ne kadar tanıyoruz? Y kuşağı ile bu kuşağın nasıl benzer ve farklı yönleri var? Bu kuşakla nasıl iletişim kuracağız?
Firmaların birçoğu iletişim eğitimlerini alıp tamamladıkları eğitimler olarak görmekteler. Şu an en yoğun eğitimler liderlik ve satış üzerine. Akademiler kuruluyor. Çok değerli emek, zaman ve maddi yatırımlar bunlar. Günümüzde yapılmaması, göz ardı edilmesi düşünülemez bile.
Bununla birlikte, bir gerçek var ki iletişim eğitimleri, çalışana tek bir seferde verilerek bir eğitimle halledilebilecek bir alan kesinlikle değildir. Neden mi? Çünkü, İletişim eğitimleri farklı içerik, yöntemler ile belirli dönemlerde tekrarlanması gereken eğitimlerdir. Zaman ve doğrular değişirken, yeni nesiller hızla büyürken yıllar önce alınan bir iletişim eğitimiyle halledilecek kadar basit bir konu değil iletişim.
Ne kadar farklı alanlarda eğitim alırsak alalım iş iletişim aşamasında tıkanıyor. Hayatımızın en temelinde iletişim var. Çoğu verimsiz süreçlere, çatışmalara ve/veya iyi süregelen hususlara baktığımızda olayın temelinde iletişim olduğunu görüyoruz. Hele ki farklı tarz, eğitim ve işlerdeki insanların beraber iş yapmaya başladığı zamanlarda iletişimin ne kadar önemli olduğunu mutlaka gözlemliyorsunuzdur…Bunun için çevremize dikkatle bakmamız yeterli.
Özellikle Z jenerasyonu farklı bir iletişim şekli ile hayatımıza girecek. Sözel ve yazılı iletişimleri günlük lisan üzerine şekilleniyor. Yazılı iletişimlerinde dil bilgisi kuralları hemen hemen yer almıyor. Nokta, virgül kullanımları ise isteğe bağlı. Kelimeler kısaltılıyor, cümleler sadeleştiriliyor. Duygularını kelimeler yerine emojiler ile anlatmayı tercih ediyorlar. Yazışmalarda giriş merhaba ile yapılırken kapanış da resmiyetten uzak mesajlar ile bitiyor. Saygı ve mesafeyi koruyan “siz” yerine “sen” kullanılıyor. Daha birçok dinamikleri var.
Global, görsel, teknoloji dolu bir dünya içine doğan Y kuşağının geleceği temsil eden değil, yaratan kuşak olacağı düşünülüyor. Z kuşağına hazır mıyız?